Infanteriestraat 120
6822 NJ Arnhem
T 026 324 11 20
info@jeen.nl
Waar komt mijn vlees vandaan?

Waar komt mijn vlees vandaan?

Vanochtend sneed ik een halve verpakking gebraden kipfilet in kleine stukjes. Het is onderdeel van mijn dagelijkse ritueel om thuis de lunch te bereiden, voordat ik naar kantoor ga. Zo probeer ik een dieet te volgen dat ook bij mijn leeftijd en bewegingspatroon bijdraagt aan een gezond gewicht.

 
Sjoerd Jochems werkt bij JEEN

Sjoerd Jochems

sjoerd@jeen.nl | 0610009373

Vlak voor deze handeling las ik in de krant over een omvangrijk vleesschandaal in Brazilië. De politie arresteerde meer dan dertig personen in wat ze ‘Operatie zwak vlees’ hebben gedoopt. Kippenbouten met Salmonella, rundvlees dat drie maanden over de houdbaarheidsdatum is en bedorven varkensworsten als lunch voor schoolkinderen.

Steekpenningen

Verdachte bedrijven, waaronder grote vleesverwerkers als JBS en BRF, ontkennen. Maar de Braziliaanse justitie verdenkt ook deze bedrijven van het betalen van steekpenningen op grote schaal, om zo vleescontroleurs om te kopen. Medewerkers van het ministerie dat is belast met de vleeskeuring zouden bedragen van meer dan 10.000 euro per maand hebben ontvangen.  

Opheldering

De EU, VS en China vragen om opheldering. Begrijpelijk, want Brazilië is een van de grootste exporteurs van rund- en kippenvlees wereldwijd. Als er niet snel duidelijkheid komt, overweegt de EU om Braziliaans vlees te weren.

Code

Ik bekijk de verpakking van mijn gebraden kipfilet. Zou dit vlees misschien ook uit Brazilië komen? Loop ik extra risico op een Salmonella vergiftiging? Op de voorkant van het plastic bakje zie ik ‘De nieuwe AH kip, een vitaler ras met meer ruimte’. Het doet vermoeden dat het vlees afkomstig is uit Nederland. Op de achterkant staat de ovale code van de EU, die nog steeds de aanduiding EG bevat. Waarom dat zo is, is me een raadsel. Maar ik weet dat die code staat voor het vleesbedrijf waar de inhoud van mijn bakje vandaan komt.

Geen resultaat

Even in Google de code intikken dus. Geen resultaat. Dat is eigenlijk wel merkwaardig, je zou verwachten dat je meteen de juiste informatie krijgt. Maar nee, ik moet eerst verder zoeken en uiteindelijk kom ik er zo achter dat de producent Amando heet, is gevestigd in het Belgische Destelbergen en onderdeel is van Imperial Meat Products. Die onderneming is voortgekomen uit de activiteiten van Jozef de Spiegeleire, die in 1953 in Lovendegem begon met het roken van salami. Het bedrijf floreert, zo lees ik op de website: “Imperial Meat Products is een expansieve, klantgerichte vleeswarenfabrikant van gerenommeerde kwaliteitsproducten”. De onderneming, met een ‘zakencijfer’ van 200 miljoen euro, is onderdeel van het Spaanse Campofrio, de nummer 1 in vleeswaren in Europa.

Nederlandse origine

Klinkt geruststellend. Voor de zekerheid toch even een telefoontje naar de klantenservice van AH. Daar bevestigt een medewerker dat mijn kipfilet van Nederlandse origine is. Gelukkig maar. Het vlees is eerst naar België gebracht, dat zal ongetwijfeld een (economische) reden hebben.

Best practices

Het blijft vreemd dat je zoveel moeite moet doen om erachter te komen waar je vleesproduct vandaan komt. Dat kan en moet beter als de vleesindustrie het vertrouwen bij consumenten wil versterken. Gelukkig hebben we daarvan al voorbeelden, zoals in eigen land de aanpak van Vion bij Good Farming Star. Zo kun je op de site van Good Farming Star zien waar en door wie de varkens voor het vlees met Een ster Beter Leven Keurmerk worden gehouden.      

Tijdens mijn online zoektocht ben ik er trouwens ook achter gekomen dat Campofrio het vleesmerk ‘Weight Watchers’ voert. Een nieuw aanknopingspunt voor mijn eigen gezonde gewicht.

Agri & food zijn onmisbaar voor ons leven.
Wereldwijd in bedrijf, elke dag op ons bord.
Dat verdient een goed verhaal.

Meer weten? Bel ons op 026 3241 120 en vraag naar Gijs Gjaltema (gijs@jeen.nl).