Infanteriestraat 120
6822 NJ Arnhem
T 026 324 11 20
info@jeen.nl
Voedsel voor de ziel

Voedsel voor de ziel

In de supermarkt en in reclames schreeuwen de 'makkelijke' en 'lekkere' producten om de meeste aandacht. Als levensmiddelenbedrijf kun je immers meer verdienen aan een appeltaart dan aan een appel en toevoeging van suiker en vet maakt het product ook nog eens extra lekker. Dat geeft  de smakelijke en verslavende bevestiging  dat de voor de hand liggende keuze de beste was. Bovendien is een pizza, een portie sushi of een rotimaaltijd nog maar een belletje of een appje van je bord verwijderd.

Gijs Gjaltema werkt bij JEEN

Gijs Gjaltema

gijs@jeen.nl | 0642570529

Zo worden onze voedselkeuzes steeds minder ingegeven door de seizoenen en het streven naar gezondheid. En  steeds meer door gemak, genot en marketing.

Interessant is dat daarmee ook ons beeld van wat voedsel is langzaam verschuift. Wie altijd gaat voor eten op afroep, sap uit pak of koffie van de Starbucks, heeft op een gegeven moment geen idee meer wat hij aanmoet met een courgette, een ongekraakte walnoot of een koffiefilter. Laat staan met een pastinaak, ongesneden nagelkaas of boekweit. Hele groenten, onbewerkte granen en niet voorgesneden of gesuikerde zuivelproducten zijn niet langer voedsel, maar grondstoffen voor voedsel. Een kipfilet met witte vetrandjes eraan? Vies! Een komkommer die een beetje krom is? Raar! Consumenten raken steeds meer gewend aan voedsel dat altijd dezelfde kleur, vorm en kwaliteit heeft.

Is het erg dat we van natuurlijk, onbewerkt voedsel vervreemden?

Louise Fresco omschreef landbouw ooit als de meest intieme relatie met ons eten. En als we verder denken, misschien wel de meest intieme relatie met onze planeet. Het maakt ons ervan bewust dat we de aarde goed moeten verzorgen om te garanderen dat we krijgen wat we nodig hebben; schoon water, vruchtbare gronden en schone lucht. Maar wat nou als we de landbouw loskoppelen van de aarde en niet verder denken vanuit akkers en weilanden,  maar vanuit kassen en duurzame veeflats? Glazen kolossen die dicht bij de stad staan en waar stedelingen naartoe gaan om tijdens een dagje uit de oorsprong van hun voedsel te onderzoeken. Op een afgeschermde plek waar betere en efficiĆ«ntere kringlopen worden gerealiseerd dan in de natuur?

Dat brengt ons bij de vraag welke plaats wij als mens innemen in relatie tot de natuur. Zijn wij hiervan een onderdeel of heer en meester?

Kies jij voor een appel uit een 100 jaar oude boomgaard, geteeld door een teler die generaties aan kennis heeft over fruitteelt? Of voor  een appel uit een supersonische kas, geteeld zonder tussenkomst van mensenhanden, maar vol belofte van een nog geavanceerdere toekomst?

Uiteindelijk gaan onze voedselkeuzes niet over goed of slecht of gezond of ongezond. Het gaat om wie we willen zijn als mensen in relatie tot de natuur. Je menukeuze van vandaag is elke dag weer een stem voor de wereld van morgen.

Agri & food zijn onmisbaar voor ons leven.
Wereldwijd in bedrijf, elke dag op ons bord.
Dat verdient een goed verhaal.

Meer weten? Bel ons op 026 3241 120 en vraag naar Gijs Gjaltema (gijs@jeen.nl).