Infanteriestraat 120
6822 NJ Arnhem
T 026 324 11 20
info@jeen.nl
Vertel die mooie verhalen

Vertel die mooie verhalen

Zaterdagochtend. Manlief in de stal, onze driejarige vermaakt zich zowaar even alleen, dus ik grijp deze zeldzame kans aan voor een extra kop koffie en een rondje door de vakbladen. Tussen de ontbijtkruimels valt mijn oog op een nieuwspagina in één van de vakbladen voor varkenshouders. Van de vier berichten gaan er twee over veganisme: dat het ongezond is voor kinderen en dat de Britse koningin niet blij is met de veganistische opvoeding van haar jongste achterkleinkind. Daarnaast twee artikelen over de negatieve gevolgen van de bezetting van de varkensstal in Boxtel.

Margje de Graaff werkt bij JEEN

Margje de Graaff

margje@jeen.nl | 0647767792

De onderwerpen hebben het blad gehaald omdat het de meest gelezen artikelen online zijn. Dat snap ik wel. We verkeren nou eenmaal graag in ons eigen (online) bubbeltje en lezen en delen het liefst berichten die ons wereldbeeld bevestigen. Het lijkt me ook helemaal niet verkeerd om ons als varkenssector bewust te zijn van wat er buiten ons erf speelt. 

Veganistische vloggers en hypocriete supermarkten
En toch geeft deze pagina, en waar die voor staat, me geen lekker gevoel. Het is hetzelfde gevoel als wanneer ik door mijn Facebook tijdlijn scroll en zie hoe initiatieven bedoeld om het positieve verhaal van de agrarische sector te delen, steeds vaker kiezen voor het delen van negatieve items over ‘die anderen’. Over veganistische vloggers die worden betrapt op het eten van vlees of vis, supermarkten die hypocriet zouden zijn omdat ze meedoen aan de week zonder vlees of smaakproeven die negatief uitpakken voor vleesvervangers. 

Wij en zij
Natuurlijk voelt het lekker om zoiets te lezen. Natuurlijk voelt het goed om je eigen gelijk bevestigd te zien, om onderbouwing te lezen waarom jouw werk zo belangrijk is. Laten we wel wezen, dat is het ook. En toch geloof ik niet dat dit de manier is om de kloof tussen boer en burger, tussen producent en consument, te verkleinen en te overbruggen. Het verschil tussen wij en zij wordt zo alleen maar groter. In de ogen van de burger en consument, maar juist ook in de ogen van de boer. Polarisatie waar niemand bij gebaat is, maar zéker de boer niet. 

Dialoog is de oplossing
We hebben als agrisector zoveel mooie verhalen. Zoveel mooie mensen die zich elke dag vol overtuiging keihard inzetten op hun bedrijf, omdat ze hart hebben voor hun boerderij, voor hun sector en voor Nederland. Mensen die hun best doen om op een efficiënte manier gezond en veilig voedsel te produceren, en tegelijkertijd zoeken naar manieren om in hun bedrijfsvoering meer tegemoet te komen aan de wensen van de maatschappij. Daar zijn de mooiste verhalen over te vertellen. Ook die zie je gelukkig vaak langs komen op de genoemde Facebook-pagina’s. Geweldig hoe mensen zich daar elke dag inzetten om de mooie agriverhalen te delen, om de werkelijkheid van het boerenerf en van de sector te laten zien. Dan hebben we het toch helemaal niet nodig om het ongelijk van anderen te bevestigen, om de misstappen van onze ‘tegenstanders’ uit te vergroten? Laten we ons eigen verhaal vertellen, actief het gesprek aangaan met hen die ons verhaal willen horen. Laten we de oplossing zoeken in de dialoog en niet in de aanval. Het is effectiever, constructiever en bovendien geeft het uiteindelijk ook gewoon een beter gevoel. Kan ik ook weer onbezorgd van mijn kopje koffie genieten. 

 

Agri & food zijn onmisbaar voor ons leven.
Wereldwijd in bedrijf, elke dag op ons bord.
Dat verdient een goed verhaal.

Meer weten? Bel ons op 026 3241 120 en vraag naar Gijs Gjaltema (gijs@jeen.nl).