Infanteriestraat 120
6822 NJ Arnhem
T 026 324 11 20
info@jeen.nl
Je vindt die jurk toch mooi?

Je vindt die jurk toch mooi?

In Engeland is een relletje over boerenproducten in de supermarkt. Het leert ons twee dingen: vertel je verhaal mooi, maar maak het niet té mooi. En: benut het positieve imago van de boer!

 

Sjoerd Jochems werkt bij JEEN

Sjoerd Jochems

sjoerd@jeen.nl | 0610009373

"Een prachtige kans voor boeren en tuinders!"

Tesco is de grootste Britse supermarktketen. Om producten beter te verkopen vermeldt het concern op de verpakking een speciale afzender: de boerderij waar het vlees, het fruit en de groente wordt geproduceerd. Met mooie namen als Rosedene Farms en Boswell Farms. De producten ademen zo de sfeer van “ambachtelijk, rechtstreeks van het boerenerf”. Succes verzekerd. Tot bekend werd dat de boerderijnamen zijn verzonnen, er zijn helemaal geen boerderijen die zo heten. Sterker nog: een deel van de producten onder deze “merken” is afkomstig uit Nederland, Denemarken, Duitsland en België.

Over de datum

Tesco staat er gekleurd op in de Britse media, de marketingstrategie wordt gekscherend “over de datum” genoemd. Het bedrijf kan weinig anders dan verklaren dat de producten van goede kwaliteit zijn en dat sommige boerderijen nu eenmaal grote bedrijven zijn…
Alsof je tegen je partner zegt: “Schat, die jurk die je van me kreeg is inderdaad van een nepmerk. Maar je vindt hem toch mooi?”

Kans

Tesco doet dit natuurlijk niet voor niks. Het vermelden van een boerderij als vertrouwde plaats waar je voedsel vandaan komt, is voor veel consumenten een reden om een product te kopen. En er zelfs iets meer voor te willen betalen.
Dat is dus een prachtige kans voor boeren en tuinders die hun eigen producten tot waarde willen brengen. En ook voor coöperaties die grondstoffen verwerken tot voedsel. Met de inzet van video en social media kunnen we het verhaal van de boerderij er prachtig aan verbinden. Groot voordeel: deze boerderijen bestaan echt. De verhalen zijn geloofwaardig en kunnen dus emotionele waarde toevoegen.

Agri & food zijn onmisbaar voor ons leven.
Wereldwijd in bedrijf, elke dag op ons bord.
Dat verdient een goed verhaal.

Meer weten? Bel ons op 026 3241 120 en vraag naar Gijs Gjaltema (gijs@jeen.nl).