Infanteriestraat 120
6822 NJ Arnhem
T 026 324 11 20
info@jeen.nl
‘Even’ een nieuwe baan

‘Even’ een nieuwe baan

Lijkt het je niet leuk om eens ergens anders te gaan werken? Op zich een legitieme vraag aan iemand die al acht jaar bij dezelfde werkgever zit, maar omdat het juist die werkgever was die de vraag stelde, deed het me toch even de wenkbrauwen fronsen.

Margje de Graaff werkt bij JEEN

Margje de Graaff

margje@jeen.nl | 0647767792

Willen jullie dat ik wegga? Nee, dat was gelukkig niet de bedoeling. Of eigenlijk wel, maar niet voorgoed. Het ging om een detachering. De afdeling marketing en communicatie bij rundveeverbeteringsorganisatie CRV had tijdelijk behoefte aan wat extra handjes en had JEEN gevraagd om dit in te vullen.

Best even slikken natuurlijk, om je collega’s, vaste klanten en projecten voor drie maanden achter te laten. En zou het niet saai zijn, hele dagen voor één bedrijf werken in plaats van voor meerdere opdrachtgevers? Tegelijkertijd is het een mooie kans om ergens anders in de keuken te kijken en op een andere manier bij te dragen aan de communicatiedoelen van een klant. En zo kwam het dat ik na de kerstvakantie een afslag eerder de A12 verliet dan ik gewend was. Iets dat overigens in die maanden bij CRV maar één keer fout is gegaan.

De eerste dagen bij een nieuw bedrijf zijn natuurlijk wennen. Een detachering ga je bovendien anders in dan een ‘echte’ nieuwe baan. Waar je jezelf dan de tijd gunt om te wennen en in te werken, voelde ik nu de noodzaak om snel aan de slag te gaan en een bijdrage te leveren. Ieder uur wordt immers betaald. Ondanks die ‘druk’ voelde ik me snel op mijn gemak en gaf het ook energie om een nieuwe werkplek te ontdekken. Dat kwam natuurlijk door de goede sfeer en enthousiaste collega’s (weg was mijn vooroordeel over onpersoonlijke en ongezellige grotere bedrijven), en blijkbaar was ik na 8 jaar toch niet zo vastgeroest in mijn oude gewoontes als ik dacht. Het scheelt natuurlijk dat ik voor JEEN bij veel bedrijven kom en met veel verschillende mensen samenwerk, waardoor ik niet echt buiten mijn comfortzone hoefde te stappen. Bovendien ging het gewoon nog over de veehouderij, en dat valt zeker binnen mijn comfortzone.

Die inhoudelijke kennis kwam goed van pas. Ik werkte in de maanden bij CRV aan veel verschillende projecten en saai was het dan ook zeker niet. CRV biedt, behalve genetica, verschillende managementproducten voor rundveehouders. Een groot deel van mijn tijd hield ik me bezig met de marketing voor deze concepten, die inhoudelijk best complex zijn. Dan is het wel handig als je de sector kent en begrijpt, zeker als je rechtstreeks met de technische mensen aan tafel zit. Dat maakte het werk leuk en afwisselend. CRV heeft veel disciplines zelf in huis, van labs en software-ontwikkeling tot vormgeving en een printservice. Heel handig, maar het vergt veel schakelen en samenwerken. Gelukkig is dat bij JEEN aan de orde van de dag, en zo bleek het verschil tussen bedrijf en bureau toch niet altijd zo groot als gedacht.

Last van heimwee heb ik niet gehad. Daar was ook geen tijd voor: de ene dag was ik aan het filmen op een melkveebedrijf, om een dag later weer te werken aan de advertentieplanning voor 2018, het redigeren van een brief aan veehouders of samen met collega’s van de afdeling te brainstormen over de beste aanpak van een communicatie-uitdaging. Bovendien klikte het met de collega’s erg goed en voelde het al gauw alsof we al jaren samenwerkten. Dat zorgde soms wel voor een lichte identiteitscrisis: ik voelde me één van hen, maar tegelijk onlosmakelijk onderdeel van JEEN.

Ik had met veel plezier nog langer bij CRV kunnen werken, maar was, na drie maanden plus een maand verlenging, toch ook weer blij om weer ‘naar huis’ te gaan. En ook dat wende weer verrassend snel. De eerste dag duizelde het me even. Wat een hectiek en wat veel verschillende projecten, maar ik merkte dat ik die dynamiek, die je denk ik alleen bij een bureau vindt, ongemerkt toch had gemist. Ook is het fijn om weer te kunnen sparren met collega’s en de puntjes op de i te zetten vóórdat ik iets aan de klant voorleg. Een voordeel van het op de werkvloer bij de klant zitten, is dan weer dat je direct ziet wat er met je werk gebeurt, en hoe blij de ‘opdrachtgever’ ermee is. Die feedback krijgen we als bureau niet altijd.

Inmiddels neem ik alweer een aantal maanden de afslag Arnhem-Noord. Dat is pas één keer bijna misgegaan. Mijn ‘CRV-collega’s’ zie en spreek ik nog regelmatig, omdat ik nog aan een aantal leuke projecten met ze samenwerk. Heimwee heb ik dus ook nu niet, wel goede herinneringen en een mooie ervaring rijker.

Agri & food zijn onmisbaar voor ons leven.
Wereldwijd in bedrijf, elke dag op ons bord.
Dat verdient een goed verhaal.

Meer weten? Bel ons op 026 3241 120 en vraag naar Gijs Gjaltema (gijs@jeen.nl).